Суперсімейка 2 – рецензія мультфільму

olicec_-_supersimeika_-_recenzia

2004 року на широкі екрани вийшов вже культовий мультфільм «Суперсімейка». Це був всього лише шостий фільм студії Pixar, сценарій до котрого написав Бред Берд, він же й виступив режисером картини. В результаті мультфільм зібрав у світовому прокаті понад 630 мільйонів доларів при кошторисі 92 мільйони. Таким чином на той момент «Суперсімейка» стала другим найкасовішим мультфільмом студії. Успішним мультфільм був не лише у фінансовому плані, глядачі теж оцінили картину максимально позитивно.

Секрет полягав в тому, що мультфільм оперував досить серйозними темами, такими як криза середнього віку, що яскраво відображало посил студії Pixar: їхні мультики не для дітей, вони для всієї сім’ї. В ту ж чергу всі теми були подані легко, яскраво, захоплююче, смішно – це робило мультик успішним й серед молодшої аудиторії. Якщо дітей захоплювала супергероїка, то дорослих чіпала цікава тема ретрофутуризму, адже події мультфільму, нагадаю, відбуваються в 60-х.

Йшли роки, а ніяких новин про сиквел не було. 13 років чекали фанати, аж допоки не отримали маленький тизер. Радості не було меж, адже стало зрозумілим, що вже за рік ми нарешті отримаємо сиквел, хоча й абсолютно не розуміли, про що він буде. Я знаю це, бо рік тому я був серед цих фанатів. І ось, пройшов рік. 14 червня 2018 року. Наскільки виправданими виявились очікування?

Про що сиквел?

Події мультфільму «Суперсімейка 2», в принципі, починаються там же, де й завершились в кінці першої частини. Сім’я Парр продовжує боротись із злочинністю, але влада закриває програму «Захисту Суперів», залишаючи сімейство без грошей, без дому, без роботи. В цей час їм, а власне Гелен Парр, роботу пропонує компанія DEVITECH. Їхня ціль – показати всьому світові, як працюють супергерої, повернути довіру до них та відмінити заборону їхньої діяльності. Гелен вибирають виключно з логічних міркувань: Боб володіє суперсилою, а отже його геройства завжди супроводжує розруха, тому Еластика підійде більше для показових геройств, аби не було зайвих нарікань на завдану шкоду через руйнування. Саме тому Боб залишається із дітьми, що дається йому не просто. Але ще складніше стає, коли Боб дізнається, що його найменший син, Джек-Джек, володіє цілою низкою суперздібностей, котрі, в міру юного віку, ще не контролює.

Кажуть, «Суперсімейка» – це фільм, в першу чергу, про сім’ю. І я згоден із цим твердженням лише наполовину. Мені здається, що «Суперсімейка 2» – це фільм, в першу чергу, про людей. Про членів сім’ї. Мені здається, що у цьому мультфільмі розкривається тема не лише сім’ї, але й прагнення та слабкості кожного члена сім’ї Парр.

Ролі у сиквелі змінюються: Гелен в нас героїня, а Боб дивиться за дітьми. І тут швидше не так кидається в очі феміністичний посил, як, можливо, думка про те, що часто чоловіки не зовсім розуміють, як же важко виховувати дітей. Звичайно, робота батька тут ще й дуже ускладнюється дуже незвичним малям, і я не впевнений, що Гелен впоралася б набагато краще за Боба в тих же умовах. А як би порались ви із дитиною, котра телепортується, створює власних клонів, проходить крізь стіни, стріляє лазерами з очей, перетворюється в міні-Халка чи загоряється, немов Людина-Факел? Це не просто, навіть коли ти володієш суперсилою!

В ту ж чергу мені не здається, що те, як показано силу Гелен, це не щось неприродне. Еластика – досвідчений супергерой старого розливу, такий же як Містер Неймовірний чи Фрозон. І мені дуже подобається, що досвідченість цієї трійці змогли підкреслити на фоні більш молодих суперів.

В той же час діти схожі на дітей. Фіалка закохана в хлопця, Деш (Шусть) – займається всілякими дурницями. Але коли всі ці речі приправляються сімейною взаємодією – ось тоді мультфільм починає грати всіма барвами. Не дарма ж найкращі сцени в оригіналі були тоді, коли вся суперсімейка була в зборі. Цього разу теж так. Хоча мені здається, що «соло» сцени екшену із Еластикою нічим не поступаються аналогічним сценам із оригіналу, де ту ж роль грав Неймовірний. До речі, щодо екшену.

Екшн?

incredibles-2-official-trailer-feature-img

Ба навіть більше, екшн в сценах із Гелен в сиквелі здається видовищнішим, ніж сольні екшн-сцени Боба із оригіналу. Швидше за все, роль тут зіграв час: вимоги інші, техніка краща, та й грошенят Disney підкинули.

Також мені дуже сподобались сцени екшену із дітьми: Фіалкою та Дешем. І, звичайно, найкрутішими є сцени ближче до кінця, коли всі герої картини так чи інакше працюють разом. Але ще я б хотів відмітити те, як у стрічці показаний Фрозон. Не хочу спойлерити, але для мене сцени із ними показували, як багато все ж таки грає досвід в цьому світі. Звичайно, такі сцени є і в Боба, і в Гелен, але так як Люціус залишається на задньому плані, екшн із ним виглядає особливо свіжим. Я б сказав, свіжим, мов крига.

Екшн у мультфільмі справді став дуже видовищним. Тут вам і погоні на різноманітному транспорті, і порятунок людей, і видовищні бої. Все на найвищому рівні. Засумувати не встигнуть ні дорослі, ні діти. А головне, все відбувається в ідеальних пропорціях, тож набриднути мультфільм теж не встигає. Тобто після перегляду залишається приємний післясмак, коли ти ніби й наївся, а ніби й хочеться іще шматочок всього цього.

Лиходій?

incredscreen9013

Не хочу нічого спойлерити тим, хто ще не бачив мультфільм, але точно планує сходити в кінотеатр найближчим часом. Мені здається, що от саме лиходій – данина популярним сьогодні настроям. Але головне не це: головний антагоніст мультфільму дуже навіть непоганий, хоча й передбачуваний. Так чи інакше, набивати ґулі на лобі не захочеться, в мотивацію віриш. Більш-менш. Звичайно, сьогоднішній лиходій дуже поступається Синдромові із оригіналу, котрому вірив від початку і до кінця.

Мінуси?

incredibles2-wannabesupers-orangebackground-700x304

Не знаю, можливо я ще знаходжусь під враженням від перегляду, втім єдиний мінус мультфільму, котрий є мінусом очевидним та кидається в очі – це фансервіс. Отой набір третьорядних супергероїв, котрих ви бачили в трейлерах, явно був створений лише для купівлі дітьми іграшок. Я впевнений, що ви й половини з їхніх імен не згадаєте після виходу з кінотеатру, зате дитині точно хтось та й приглянеться. В загальному, їхню кількість можна було б зменшити втроє, і мультфільм би нічого від цього не втратив.

Висновок?

incredibles

Суперсімейка 2 – це прекрасний мультфільм, котрий варто дивитись усією сім’єю. Сиквел повністю на тому ж рівні, що й оригінал. Так, в ньому гірший лиходій та більш прямолінійний сюжет, втім це компенсується яскравішим екшеном. Бред Берд явно не тримає свого глядача за дурня, тому тут немає нічого, що виходило б за пристойні рамки логіки. Обидва головні персонажі із сімейства Парр отримують свою сюжетну арку, в межах котрої мусять впоратись із тим чи іншим завданням. І, нехай тепер вони змінили ролі, Боб отримує в сиквелі більше екранного часу, ніж його отримувала Гелен в оригіналі.

До речі, якщо хтось чогось подібного чекав, то ні, Джек-Джек не ганятиметься за єнотом протягом всього мультфільму. Це лише одна, до того ж досить оригінальна, сцена. Втім, вона, вочевидь прописана для наймолодшої аудиторії. А ще для іграшок. Фансервіс – третя нога мультику. Нехай не такий вже й мінус, але й не плюс.

Ну і ще, думаю, варто сказати, що сам Джек-Джек неймовірно милий!

Гумор хороший, смішно буде як дітям, так і дорослим. Шпигунська музика забезпечить неповторну атмосферу, котру дарував й оригінал. В загальному «Суперсімейка 2» – це прекрасний сиквел, вартий вашого перегляду наодинці, із другою половинкою чи з дітьми. Ваш час не буде витрачено намарне у будь якому випадку. Сходіть в кінотеатр та переконайтесь самотужки.

Найкращі супергеройські фільми 2018